Pemfigus Vulgarisin Sebepleri Nelerdir - Neden Olur

Hepimizin bir bağışıklık sistemi (immün sistem) vardır. Mikrobik hastalıklarla (enfeksiyonlarla) savaşmak için gereken antikorları üretir. Bu antikorlar normalde kendi vücudumuza zarar vermezken otoimmün hastalıklarda kendi vücudumuza karşı savaşır.
Hepimizin bir bağışıklık sistemi (immün sistem) vardır. Mikrobik hastalıklarla (enfeksiyonlarla) savaşmak için gereken antikorları üretir. Bu antikorlar normalde kendi vücudumuza zarar vermezken otoimmün hastalıklarda kendi vücudumuza karşı savaşır.
Pemfigus vulgariste immün sistemdeki hata nedeniyle deri ve mukoz membranların hücreleri yabancı olarak algılanır ve onlara karşı üretilen otoantikorlar tarafından hasara uğrarlar.
Bu otoantikorların hedefi derinin üst tabakasındaki (epidermis) hücrelerde bulunan ve hücreleri bir arada tutan yapılardır. Derideki ve mukoz membranlardaki hücreler bu desmogleinle birleşen otoantikorlar nedeniyle uzun süre bir arada duramaz ve ayrılırlar. Bu Pemfigus Vulgarisin tipik lezyonları olan su kabarcıkları ve yaraların sebebidir.
Hastalık her iki cinsi eşit olarak etkiler. Her yaşta başlayabilse de sıklıkla orta yaş erişkinlerde görülür. Tüm ırkları etkiler fakat bazılarında, örneğin yahudilerde daha sık görülmektedir. Pemfigus Vulgaris mikrobik (enfeksiyöz) bir hastalık değildir.
Tıp dilinde otoimmun bir hastalık olarak sınıflandırılır. Yani normal koşullarda yalnızca insan vücuduna zararlı olabilecek mikrop ve yabancı maddelere karşı bir koruma sistemi olan bağışıklık sisteminin, kişinin kendi doku ve hücrelerini de yabancı olarak algılayıp buna karşı savaşması sonrasında ortaya çıkan hastalıklardan birisidir.
Daha basit biçimde açıklamak gerekirse kimde olacağını önceden kestiremediğimiz pemfigus hastalığı da henüz bilmediğimiz bir nedenle vücudun kendi derisini yabancı olarak algılaması ve buna karşı bir tepkime vermesinden kaynaklanmaktadır.
Bu tepkimeye bağlı olarak derinin en üst tabakasındaki hücreleri bir arada tutan bağlar, vücudun salgıladığı ve otoantikor adı verilen maddelerin etkisi ile koparlar. Bunun sonucunda hücreler birbirinden ayrılır ve derinin içerisinde yarılmalar meydana gelir. Bu yarılmış alanların içerisinin serumla dolması sonucu da bül adı verilen ve içi berrak sıvı ile dolu olan kabarcıklar meydana gelir.
Bu kabarcıkların cidarı çok ince olduğu için kolaylıkla patlayıp açılarlar ve genellikle ağrılı, ıslak et görünümünde, yüzeysel yaralara dönüşürler.
İşte bu yaralardan vücudun sıvı ve bazı gerekli maddeleri kaybetmesi ya da bu yaralardan giren mikropların neden olduğu enfeksiyonlar pemfigus hastalığının bazen yaşamı tehdit edebilen olumsuz etiklerinin de temelini oluşturur.